TRIGG in de woonzorgcentra: SeniorCare-ruimte

september 18, 2024

TRIGG en de Gentse woonzorgcampus Ramen&Poel, onderdeel van zorggroep Korian, openden op 2 juli de gloednieuwe SeniorCare-ruimte. Deze voorziening markeert een belangrijke stap in de samenwerking van de woonzorgcampus met de dienst geriatrie van het UZ Gent, gericht op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de bewoners. De officiële opening vond plaats in aanwezigheid van prominente sprekers, waaronder Rudy Coddens (schepen van Gent), Dr. Anton De Spiegeleer (geriater bij UZ Gent en hoofdonderzoeker van de TRIGG-onderzoeksgroep), CRA-arts Mattijs Stroo, COO Korian Sophia Peeters en Dr. Peter Persyn (medisch en ethisch counselor Korian).

Sinds anderhalf jaar werkt Ramen&Poel nauw samen met UZ Gent om senioren gezond ouder te laten worden:“We monitoren jaarlijks de spiermassa en spierkracht van onze bewoners, waarbij de artsen van het UZ Gent persoonlijk advies geven op basis van de resultaten. Daarnaast onderzoeken ze hoe bacteriën in de mondholte bijdragen aan spierveroudering, ook wel sarcopenie genoemd,”aldus Lowie De Spiegeleer, directeur van Ramen&Poel.

Innovatieve onderzoeksprojecten

De klinisch-wetenschappelijke samenwerking krijgt nu verder vorm met de opening van de SeniorCare-ruimte van waaruit nieuwe onderzoeksprojecten starten om functioneel en cognitief beter te verouderen. Een belangrijk project is de implementatie van Dividat Senso, een geavanceerd systeem voor bewegingstherapie dat mobiliteit, stabiliteit en cognitieve vaardigheden verbetert. Daarnaast vinden er geriatrische consultaties plaats met advies over wondzorg, cognitieve screening, valpreventie, depressie, incontinentie, aanhoudende koorts en sarcopenie.

Wekelijkse aanwezigheid van specialisten

Dr. Anton De Spiegeleer en zijn team zijn wekelijks aanwezig in de SeniorCare-ruimte van Ramen&Poel voor deze klinische en wetenschappelijke activiteiten. Er is tevens een sterke wisselwerking met de eerstelijnsgezondheidszorg, waarbij huisartsen advies kunnen vragen en betrokken worden bij de klinische en wetenschappelijke bevindingen.

?"Veroudering is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw, en die vindt vooral buiten het ziekenhuis plaats. Daarom kiezen we bij de dienst geriatrie van het UZ Gent en onze TRIGG-onderzoeksgroep bewust voor ouderenzorg en -innovatie aan huis, zoals hier in Ramen & Poel. Samen met de patiënt, familie en eerstelijnszorg streven we naar een maximaal aantal kwaliteitsvolle jaren,"zegt Anton De Spiegeleer, geriater UZ Gent.

Vooruitstrevende ouderenzorg

Door gespecialiseerde kliniek- en onderzoeksactiviteiten naar de senioren te brengen in plaats van de senioren naar de kliniek, neemt Ramen&Poel een voortrekkersrol in de innovatie van de ouderenzorg. Deze 'point-of-care'-benadering, waarbij gespecialiseerde zorg en onderzoek ter plaatse plaatsvinden, is uniek in Vlaanderen en daarbuiten.

AVS-nieuws bezocht de nieuwe SeniorCare-ruimte. Bekijk hun reportage hier.