Missie

Veroudering is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw die van invloed is op elk aspect van de samenleving.

Wereldwijd zal naar schatting het aantal ouderen (> 65 jaar) verdubbelen tegen 2050 (WGO 2021). In Vlaanderen zal tegen 2060 één op de drie personen ouder zijn dan 65 jaar (Statistieken Vlaanderen 2021). Helaas gaat deze langere levensduur niet altijd gepaard met een goede levenskwaliteit. Chronische en degeneratieve ziekten komen meer en meer voor bij het verouderen. Ongezond verouderen heeft grote gevolgen voor individuen, hun families en de samenleving die te maken heeft met een stijgend aantal afhankelijke ouderen, waardoor een enorme druk ontstaat op de gezondheidszorg. Veroudering is een ongekende uitdaging, en de noodzaak om te investeren in gezond ouder worden en het tegengaan van ongezonde veroudering wordt alsmaar belangrijker.


Naar aanleiding van het doctoraatsonderzoek van dr. Anton De Spiegeleer, waar de geriatrische ziekte sarcopenie onderzocht werd, steunde het Universitair Ziekenhuis Gent de oprichting van de TRIGG-groep (Translationeel Onderzoek in Immunosenescentie, Gerontologie en Geriatrie).

Het doel van TRIGG is om te streven naar gerontologische en geriatrische innovatie en grensverleggend onderzoek te voeren. Hiervoor brengt TRIGG expertise in translationele geneeskunde beschikbaar binnen het Universitair Ziekenhuis Gent, de Universiteit Gent en externe partners samen.

TRIGG bestaat uit wetenschappers en clinici van de geriatrische afdeling van het Universitair Ziekenhuis Gent, het immunologielaboratorium ingebed in de reumatologieafdeling van het Universitair Ziekenhuis Gent en het DruQuaR-laboratorium van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Met dit onderzoek willen de TRIGG-wetenschappers en clinici nu al klinisch relevante stappen zetten naar een gezondere oude dag, dromend van een oneindig gezond leven.

De huidige focus van de TRIGG-groep is het verlies van spiermassa, -kracht en -functie bij versnelde, ongezonde veroudering, ook wel sarcopeniegenoemd. Een toenemend aantal studies wijst in de richting van een belangrijke rol voor immunosenescentie en het (darm)microbioom in de pathofysiologie van sarcopenie. TRIGG-onderzoekers hebben uitgebreide ervaring en kennis in deze twee pathofysiologische dimensies. Het onderzoek in de verouderende microbioom-immuun-spier as is translationeel, d.w.z. van cel-experimenten tot humane studies.