Bart De Spiegeleer

Lid van de TRIGG stuurgroep
Hoofd van het laboratorium DruQuaR / Voltijds professor (Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, UGent)

Expertise

  1. Kwaliteit en analyse van nieuwe geneesmiddelen, (pre)klinische onderzoeken en post-goedkeuringen (door de EU erkend GMP-laboratorium; EMA-kwaliteitsdeskundige).
  2. Regelgeving van gezondheidsproducten, met de nadruk op medicijnen, gedurende hun levenscyclus, van ontdekking tot markttoegang.
  3. ADME bij knaagdieren (incl. BBB-onderzoek) en transdermale/mucosale diffusie-experimenten (Franz-cellen met menselijke huid en orale mucosa van varkens).
  4. Peptiden als bioactieve moleculen (biomarkers, medicijnen): (bio)analyse, doelinteractie, farmacodynamiek en farmacokinetiek (receptor, cel, weefsel/orgaan, knaagdier). Een speciale focus op peptiden ligt op de quorum sensing peptiden, geproduceerd door micro-organismen, waaronder ons microbioom. Deze groep bacteriële moleculen is ook een verklarende factor in de interactie tussen gastheer en microbioom (bijv. kanker, psychiatrische ziekten, immuunsysteem, sarcopenie).

Biografie

Prof. Dr. De Spiegeleer behaalde een Master in de Farmaceutische Wetenschappen (1982) en een tweede graad in de Lerarenopleiding (1986) aan de Universiteit Gent. Hij was een onderzoeker aan de Universiteit van Manchester (VK) (1988). Hij voltooide ook zijn doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent (1989) op platinaverbindingen tegen kanker. Hij volgde een postgraduaat bedrijfskunde (KUL, 1988) en een managementopleiding aan Vlerick’s Management School (1993). Als industrieel apotheker (1986) is hij een geregistreerd gekwalificeerd persoon voor het vrijgeven van farmaceutische producten en een verantwoordelijke voor farmacovigilantie (2000) en farmaceutische informatie (2000).

Voorheen werkte Prof. Dr. De Spiegeleer in de farmaceutische industrie als gekwalificeerd persoon, QA-QC hoofd, Regulatory Affairs, Technical en R&D Manager bij Federa en Couvreur (1989-1994). Hij was de oprichter en algemeen directeur van verschillende kleine en middelgrote ondernemingen (1994-2008) zoals HEA (nu Ardena), IDPhar, Chemiphar, Anabiotec, Phuso (nu Bouteligier & De Kerf). Van 2004-2008 was hij deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent en sinds oktober 2008 voltijds professor.

Het werk van Prof. Dr. De Spiegeleer is verschenen in tal van publicaties, meeting-abstracts en patenten, waaronder peer-reviewed tijdschriften als Analytical Chemistry, Nature Materials, Talanta, Analytical Chimica Acta, Journal of Nuclear Medicine, Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, Journal of chromatografie. Hij was een van de oprichters en redacteur van Journal of Planar Chromatography (1988-1991). Momenteel is hij redacteur (o.a. Journal of Pharmaceutical Analysis) en referent voor verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Prof. Dr. De Spiegeleer doceert ook Advanced Drug Analysis and Quality, Regulatory Affairs of Health Products, Farmaceutische managementvaardigheden, Regulatory Quality of medicine, Pharmaceutical-Industrial Regulatory Affairs en de geïntegreerde bacheloropleiding. Hij is de hoofdcoördinator van het Erasmus+ Mundus Joint Master Degree Program in Sustainable Drug Discovery (acroniem: S-DISCO). Dit EU-partnerschap van vier universiteiten en meer dan 20 geassocieerde academische en industriële partners werd in 2021 door de Europese Commissie geselecteerd om financiering te verstrekken aan getalenteerde studenten van over de hele wereld. Hij is EMA-expert, lid van de Belgische Farmacopeecommissie en van de Commissie voor de opstelling van technische monografieën voor farmaceutische ingrediënten.