Het belang van peptiden als bio-actieve moleculen wordt steeds duidelijker in ziekten zoals kanker en spierveroudering (sarcopenie). Bij TRIGG onderzoeken we de effecten van bacteriële quorum sensing peptiden op veroudering. Om peptidomic onderzoek naar de humane setting te vertalen, is het cruciaal om peptiden gevoelig en specifiek te kunnen detecteren in biologische vloeistoffen.
Therefore, in collaboration with the DruQuaR laboratory, we recently published a paper titled "Peptidomics: LC-MS Operational Parameters Do Matter." In this article, we highlight several frequently overlooked aspects of the LC-MS analytical process when studying peptides. We propose novel approaches for each of the following steps:
- Monstercollectiehet verkrijgen en opslaan van biovloeistoffen zoals serum, stoelgang of speeksel tot aan de laboratoriumbehandeling (monsterbereiding) zou ervoor moeten zorgen dat er geen metabolisatie van het peptide (wat leidt tot fout-negatieven) of van eiwitten (fout-positieven) plaatsvindt.
- Monsterbereidingom interfererende verbindingen te verwijderen en peptiden vrij te maken van adsorberende matrixcomponenten en ze te concentreren; dit is een cruciale stap die analytische stabiliteit en adsorptie-minimalisatie moet verzekeren.
- Chromatografieniet alleen de scheidingsefficiëntie en orthogonaliteit van de complementaire systemen zijn kritisch, maar ook een zorgvuldige karakterisering van het gradiëntsysteem, zoals de startcondities, moet worden aangepakt vanwege verslechterde detectielimieten (wat leidt tot fout-negatieven) of carry-over (fout-positieven).
- MS-detectieoperationele parameters zoals duty cycle kenmerken zijn cruciaal voor het verkrijgen van betrouwbare resultaten bij lage concentraties.
Dit artikel zal bijdragen aan de translatie van peptidoomonderzoek van laboratorium naar menselijke toepassingen. Lees het artikel hier